Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va aloca fonduri suplimentare pentru Pachetul 4.1.1. din submăsura 4.1 "Investiţii în exploataţii agricole", în scopul finanţării proiectelor care au fost evaluate şi declarate eligibile, dar care nu au primit finanţare iniţială. Astfel, în prima etapă, vor fi susţinute 189 de proiecte, care vor beneficia de o sumă totală de 60 de milioane de euro (59.976.111 euro), potrivit unui comunicat emis redacţiei, carea afirmă următoarele.
Aceste proiecte, depuse în cadrul sesiunii din 2024 pentru submăsura 4.1 - Pachetul 4.1.1. "Achiziţii de utilaje agricole la nivelul fermei - sectorul vegetal", au fost deja evaluate şi aprobate de experţii AFIR, însă nu au fost finanţate din cauza epuizării fondurilor disponibile.
Suplimentarea bugetului a fost realizată graţie demersurilor susţinute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management şi AFIR, care au reuşit să modifice Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). În urma aprobării Deciziei Comisiei Europene C(2024) 8438/22.11.2024, s-a modificat cadrul procedural şi, pe 24 martie 2025, a fost anunţată suplimentarea fondurilor pentru această submăsură.
După încheierea procesului de selecţie şi soluţionarea eventualelor contestaţii pentru Componentele III "Forme asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr", se va întocmi Raportul de selecţie suplimentar pentru această categorie de proiecte, precizează sursa.
"Împreună cu Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin BARBU şi cu Autoritatea de Management din cadrul MADR, am decis suplimentarea componentei privind achiziţia de utilaje agricole, având în vedere că vorbim de proiecte care sunt deja evaluate la nivelul AFIR şi, astfel, permit o contractare rapidă şi o scurtare a timpilor necesari pentru demararea, dar mai ales pentru finalizarea investiţiilor. Această soluţie asigură încadrarea în termenul final de plată al exerciţiului financiar 2014-2020, termen care se împlineşte în acest an la 30 septembrie pentru depunerea de către fermieri a ultimei cereri de plată şi la 31 decembrie pentru efectuarea de către AFIR a tuturor plăţilor către beneficiarii PNDR. Această măsură conduce la creşterea gradului de absorbţie a întregului Program din care ne-am propus să absorbim până la ultimul eurocent.", a explicat Adrian Chesnoiu, Directorul general al AFIR.
După notificarea solicitanţilor selectaţi, proiectele vor intra în etapa de contractare, iar fermierii vor putea achiziţiona echipamentele şi utilajele conform termenilor acordurilor de finanţare semnate cu AFIR.